PDA

Arată versiune īntreagă : Server dedicat sau VPS

Clax
06.10.2010, 00:26
Am nevoie de ajutorul vostru pentru ca nu ma pricep prea bine la hosting. Am de ales intre:

1. Server dedicat, p4 3ghz, 2gb ram, 80gb hdd, trafic necontorizat - 80 euro pe luna

si

2. VPS, CPU garantat 1/2 (nu stiu ce e), Burst CPU 3 (nici asta nu stiu ce e, cineva destul de amabil mi-ar putea explica si mie), Ram rezervat 1gb, 80 gb hdd - 38 euro pe luna

Am o gramada de siteuri pe care le gazduiesc pe serverul dedicat 1. care au impreuna 200.000 vizitatori unici pe luna. Serverul ruleaza bine cred ca si daca ar fi 2 milioane de vizitatori tot nu s-ar vedea mari diferente. Mie sincer mi se pare ca VPS-ul are cam aceleasi caracteristici ca si serv dedicat. Ar 'tine' siteurile acest vps in locul dedicatului? Daca siteurile sa presupunem ca ar avea dublul nr de vizitatori de acum, ar rezista vps-ul? Mi se pare mai avantajos la pret :d
Ce imi puteti recomanda? (serverul dedicat sincer il cam tin degeaba si platesc pentru ce nu folosesc)

netul
06.10.2010, 00:50
Un VPS e un fel de server dedicat mai mic, in care imparti cu celelalte VPS-uri resursele serverului (un server intreg e impartit in mai multe VPS-uri)
VPS - Virtual Private Server (pe acelasi server pot exista mai multe VPS-uri, care mpart resursele totale ale serverului)

Serverul dedicat e doar al tau. Toate resursele iti sunt alocate doar tie (memorie RAM, procesor, Hard Disk).

Bineinteles, este recomandat Serverul Dedicat. Acum depinde de administrare, unele firme ofera administrara serverului contra cost, alte firme dau serverul dedicat fara administrare, deci trebuie sa stii tu cum sa administrezi / configurezi un server.

Daca iti e de ajuns VPS-ul, ramai la VPS.

Legat de burst / garantat:

Exemplu:
Memorie RAM burst: 2048 MB (2 GB)
Momorie RAM Garantata: 1024 MB (1 GB)
Adica ai garantat 1 GB de memorie RAM, si ocazional poti trece de aceasta limita pana la limita de 2 GB

Clax
06.10.2010, 10:12
Acum am un dedicat dar cred ca o sa trec pe VPS... nu stiu sigur, o sa ma mai sfatuiesc

Multumesc pentru raspuns

nixServers
22.10.2010, 00:59
La 200k unici pe luna nu te sfatuiesc sa treci pe vps. O sa vezi ca sunt diferente majore. Un vps nu e facut din RAM, HDD si CPU si in orice caz nu e un dedicat mai mic.

Un vps e un bloc de resurse pe care ai control si care se aloca unui client anume. Nici nu poti sa incepi sa compari resursele dedicate cu cele virtuale. Multi au impresia ca un VPS seamana cu un dedicat si ca tehnologiile de virtualizare la un moment dat, poate, le vor inlocui pe cele fizice. E frumos ce citesti despre vps-uri si asa mai departe, dar repet, la 200k unici pe luna, nu as renunta la dedicat.

Am doar cateva intrebari despre resurse la care te sfatuiesc sa te gandesti. Tie dedicatul iti merge bine, poate ti-ar merge bine si un vps IN FUNCTIE de site care nu e nici mare, dar nici mic. Intrebarile mele sunt:
- stii care e diferenta intre cum sunt alocate interrupt request-urile software si hardware pe un dedicat si cum sunt gestionate pe un vps?
- cand cumperi un vps cate inode-uri ai?
- cand cumperi un vps, te-ai gandit cat inseamna load-ul maxim pe care il poti sustine pe vps?

Toate astea, si multe altele, nici macar nu tin de tine, ci de managementul hosterului.

Pe un dedicat toate intrebarile astea nu-si au sensul. Pe un vps te duc la suspendare cu viteza de pe fibra. Nu spun ca vps-urile nu au un sens, pentru ca au. Iti ofera un anumit control pe resurse. Dar un vps asta inseamna o doza de control a resurselor, nu un dedicat mai mic.

PS: Daca te uiti pe unele din site-urile din strainatate o sa vezi ca unii hosteri au facut niste benchmark-uri la vps-uri. Si cele mai tari, au cam cat un server atom si sunt la vreo 60/70 eur pe luna. Pai nici nu poti sa incepi sa compari un atom cu un P4.

Clax
22.10.2010, 12:02
ieri am trecut siteurile pe noul VPS
pana acum se comporta bine, 444.55 MB used real si 277.17 MB used virtual
dar este activ de asta noapte... nu mi pot da seama exact
oricum se simte ca e mai lent :)

nixServers
22.10.2010, 12:19
Si in timp se va simti si mai mult. Nu inteleg de ce romanii se uita 90% la pret si 10% la calitate, si prin calitate nu inteleg o firma sau alta, ci efectiv sa le mearga serviciile bine, dpdv hardware. Isi iau cel mai mic vps, dupa care urmeaza sa strige in gura mare ca de ce nu le merge ca pe un Quad Xeon.

Ca o nota pentru toti cei care gandesc asa: nu e problema a nici unui furnizor ca n-are un client bani suficienti sa isi permita ce are nevoie sau ca nu e dispus sa plateasca sau sa mearga pe pierdere.

PS: Am un coleg de la tehnic care e mai realist de fel si care citind post-ul asta imi zise exact asa: "N-ai cu cine in Romania, 100 de site-uri pe vps daca se poate, sa-l vezi cand ramane fara trafic" sau cand incepe sa aiba lag pe consola as adauga eu. N-as merge pana la a spune chiar acelasi lucru cu cele 100 de site-uri, dar cred ca e destul de aproape de realitate. Si btw, deja ai trecut la a nu mai discuta de RAM, ci de "real" si "virtual" si nici macar nu poti sa vezi cat e cached sau cat e ballooned sau whatever tehnologie de alocare dinamica, sau cat din RAM-ul ala e swap space. Si deja imparti I/O-ul cu alte VPS-uri care si ele vor creste in timp...

That's a no-no for 200k, bad choice Clax, but that's just me. Chiar te rog sa mai postezi la thread-ul asta in timp, sunt curios la ce concluzie o sa ajungi peste 1 - 2 luni. Raman abonat fidel.

Clax
22.10.2010, 12:25
Bai omule traiesti in Romania, 200 k vizitatori unici nu produc cat 10k unici in fara, asta e situatia nu ai ce sa faci.
Crezi ca eu nu as vrea un Quad Xeon ? Dar pentru ala ar insemna sa mor de foame :))
Nu sunt bani, crezi ca am renuntat la dedicat degeaba?

Daca merge asa bine, daca nu.. nu. Voi trece pe inapoi pe dedicat. Macar am incercat

nixServers
22.10.2010, 12:34
Cred ca m-ai inteles gresit... Faci ce vrei ca doar nu ti-am pus pistolul la tampla, ti-am spus doar parerea mea in ideea de a-ti fi bine, nu rau, ca doar n-ai dedicatul de la mine sa incerc sa te conving sa nu faci downgrade.

Si nu sunt "bai omule".

costyn33l
22.10.2010, 12:52
Bai omule traiesti in Romania, 200 k vizitatori unici nu produc cat 10k unici in fara, asta e situatia nu ai ce sa faci.
Crezi ca eu nu as vrea un Quad Xeon ? Dar pentru ala ar insemna sa mor de foame :))
Nu sunt bani, crezi ca am renuntat la dedicat degeaba?

Daca merge asa bine, daca nu.. nu. Voi trece pe inapoi pe dedicat. Macar am incercat

Majoritatea dupa forumul acesta traim in Romania, inafara de Dennis care sta in Germania in rest toti MADE ROMANIA .

susp3kt
22.10.2010, 13:02
Serverul dedicat este cel mai bun pentru ce ai tu, asa cum a spus si @netul un vps este tot un server dedicat dar care il imparti cu mai multe persoane. serverul dedicat stii sigur ca este doar al tau si folosesti toate resursele doar pentru tine .
Parerea mea este ca ar trebuii sa treci pe server dedicat ca sa nu ai probleme pe viitor .

Numai bine

netul
22.10.2010, 13:04
Majoritatea dupa forumul acesta traim in Romania, inafara de Dennis care sta in Germania in rest toti MADE ROMANIA .

Da, dar nu toti lucram in stilul "Made in Romania", asa ca nu toti avem venituri "Made in Romania" :)

Dennis
22.10.2010, 20:06
Am sa urmaresc si eu aceasta discutie, chiar foarte interesat. Eu am un dedicat si nu am traficul colegului care a deschis acest thread, totusi, poate din comoditatea sau din moftul de a sti ca sunt singur in gradina mea, cum a spus un alt coleg mai sus, tind si pe viitor catre un dedicat si pot sa recomand trecerea pe un dedicat fiecarui detinator de siteuri, acelor detinatori de siteuri care doresc sa ofere vizitatorilor siteurilor sale 'luxul' ca acestea sa fie 24/24 online, sa fie incarcate cat mai repede si sa nu se trezeasca cu somari din partea hosterului findca ar fi depasit limita de trafic samd.

Stiu, un dedicat costa ceva mai mult, inteleg, dar acum pe bune, toti spuneti ca faceti bani cu AdSense, dar ce faceti cu acestia?
Ma gandesc ca o parte din acestia ar trebui reinvestiti in server, in scripturi, in domenii noi si in siteuri noi - iar restul (daca mai ramane ceva) pus deoparte, maine sau poimaine poti avea nevoie de acestia, primesti o oferta fulger si ai nevoie de ei - acestia sunt rezerva de criza ;) - aceste sfaturi sunt valabile pentru fiecare, indiferent unde traieste si din ce clasa sociala provine.

Clax
22.10.2010, 23:17
Deocamdata cam ~75% resurse sunt utilizate, trafic de weekend, daca va ramane asa o sa fie totul ok, o sa reziste. Apropo conteaza mult si de optimizarea scriptului :P vad ca ati sarit toti pe mine dar nu ati luat in considerare si varianta aceasta.
Totusi am vps-ul la o firma serioasa (zic eu, asa au fost fata de mine). Nu voi spune numele pentru a nu face reclama, nu este prezenta pe acest forum.
Eu am incercat sa-mi optimizez cat mai bine cheltuielile pentru ca am nevoie mare de bani pentru altceva, nu am mai investit bani in 'afacerile online' de foarte mult timp.
Sunt 100% constient ca un dedicat, de fapt vechiul dedicat ar fi perfect pentru gazduirea acestor siteuri, aceasi discutie am avut-o si cu cei de la host care au ramas cu gura cascata cand le-am spus ca vreau un vps in locul dedicatului. Nu mi-au recomandat dar m-au inteles si sper sa fie totul ok, upgrade-ul ar sa mi-l faca gratis cand voi avea nevoie de el.
Atat timp cat tot profitul se duce in dezvoltarea altei nise (offline) nu-mi permit luxul siteurilor mele. Cand o sa ma ridic putin sa zicem asa o sa-mi iau un server dedicat si o sa fac colocare, cea mai buna solutie pentru termen lung. Pana atunci mai am de asteptat :) iar siteurile vor ramane 'inghesuite' si 'stranse de gat' cum sunt acum.
Cat despre cei care nu lucreaza pe bani made in ro, foarte bine pentru ei, acesta este visul oricarui dezvoltator web :)

nixServers
24.10.2010, 02:17
Sunt 100% constient ca un dedicat, de fapt vechiul dedicat ar fi perfect pentru gazduirea acestor siteuri, aceasi discutie am avut-o si cu cei de la host care au ramas cu gura cascata cand le-am spus ca vreau un vps in locul dedicatului. Nu mi-au recomandat dar m-au inteles si sper sa fie totul ok, upgrade-ul ar sa mi-l faca gratis cand voi avea nevoie de el.

De ce crezi ca au ramas cu gura cascata?

Cand o sa ma ridic putin sa zicem asa o sa-mi iau un server dedicat si o sa fac colocare, cea mai buna solutie pentru termen lung.

1. Iti iei ori dedicat ori colocare, exprimarea se refera la 2 lucruri diferite pe care le-ai amestecat.
2. Colocarea e solutie buna pe termen lung atunci cand cumperi wholesale nu pe 1 bucata. Din contra pe 1 bucata server iesi mai scump pe colocare decat iesi pe dedicat. Pe ce iti bazezi spusele cand spui ca este cea mai buna solutie pe termen lung?

Ca sa te lamuresc. Cand iti colocare e ok daca ai un server foarte puternic, dar daca ai un server micut, asa cum ai tu acum, e mai bine dedicat. La un P4 tu ai zis ca plateai 80 eur. Gandeste-te ca la colocare nimeni nu o sa-ti dea burst, sau dinamic, cum ai la dedicat, decat cine stie ce firma mica, care se joaca de-a colocarea printr-un beci sau un data room. In 90% din cazuri, firmele care fac colo sunt destul de mari si vand numai garantari (nu de alta, dar ala e internet business, restul e best-effort).

Pe langa asta, tu trebuie sa platesti pe langa garantari, curent, racire, personal, etc. + amortizare infrastructura + o valoare adaugata. Daca iei dedicat, e simplu, 80 eur.

Colocare cumpara clientul care zice asa: am 1 rack full, nu imi mai permit backup suficient electric la el ca ma costa cat un generator (adica vreo 7000 eur la un rack de servere). Prefer sa platesc un dc sa-mi dea facilitatile de care am nevoie pe care le platesc si ii mai platesc footprint-ul. Mi-am luat mainile de pe infrastructura si imi vad de vanzari ca se ocupa dc-ul de restul.

1 buc. server pe colo e ca si cum ai o pereche de septari in mana si intri intr-un bluf al preturilor cu cei care au full de asi cu popi.

Clax
24.10.2010, 14:44
De ce crezi ca au ramas cu gura cascata?
Sti raspunsul si il stiu si eu, am spus ca sunt constient de ce inseamna lucrul acesta.

1. Iti iei ori dedicat ori colocare, exprimarea se refera la 2 lucruri diferite pe care le-ai amestecat.
Greseala mea, cand am spus ca "o sa-mi iau un server dedicat si o sa fac colocare" prin "server dedicat" m-am referit la 'cutie' :)

Vad ca esti un expert in hosting si te admir pentru ca iti pierzi timpul cu un novice ca mine, dar explica-mi si mie de ce a rezistat pana acum vps-ul? Chiar ati omis toti treaba cu optimizarea scripturilor? Sunt zile in care traficul ajunge la 10.000 vizitatori unici pe zi care genereaza mai mult de 65.000 afisari.

Am vrut sa beneficiez de oferta voastra de hosting la inceput (pana in discutia asta bineinteles), am discutat intr-o seara cu un operator si sincer nu mi s-a parut indeajuns de profesionist. Ce operator e ala care mananca litere din cuvinte, nu am salvat discutia... pacat, aveam o dovada.

O alta intrebare, dupa cati ani este recomandat sa schimbi serverul? Cand voi achizitiona unul sa stiu cam la ce sa ma orientez, sa nu fie 'forjait'.

nixServers
24.10.2010, 18:24
Vad ca esti un expert in hosting si te admir pentru ca iti pierzi timpul cu un novice ca mine, dar explica-mi si mie de ce a rezistat pana acum vps-ul? Chiar ati omis toti treaba cu optimizarea scripturilor? Sunt zile in care traficul ajunge la 10.000 vizitatori unici pe zi care genereaza mai mult de 65.000 afisari.
Nu am spus niciodata ca nu rezista, am spus ca mi se pare o idee proasta si ca asta e doar parerea mea.

Am vrut sa beneficiez de oferta voastra de hosting la inceput (pana in discutia asta bineinteles), am discutat intr-o seara cu un operator si sincer nu mi s-a parut indeajuns de profesionist. Ce operator e ala care mananca litere din cuvinte, nu am salvat discutia... pacat, aveam o dovada.
Noi avem TOATE discutiile salvate. As fi curios cu cine ai discutat si cand. Ma surprinde ceea ce spui, cei de la suport sunt foarte atenti la aceste lucruri, dar nu pot decat sa te cred.

Imi poti spune cand s-a intamplat asta, asa aproximativ, eventual ce nume ai folosit pe chat? Sau macar operatorul in cauza? Orice detaliu e ok.

O alta intrebare, dupa cati ani este recomandat sa schimbi serverul? Cand voi achizitiona unul sa stiu cam la ce sa ma orientez, sa nu fie 'forjait'.
Depinde, 7 ani e durata de viata pe care merg producatorii in general. In final depinde la ce-l folosesti. Un server dns il poti tine si pe un 286 cu 128 MB RAM daca vrei...

Clax
24.10.2010, 22:10
Nu mai stiu exact data... numele folosit cred ca a fost 'Clax' si era intr-o vineri cam acum 2-4 saptamani. Nu vreau sa fac o plangere... dar mai multa grija data viitoare. Pretul era cu 20% mai mic decat la firma cu care colaborez acum (tot aceea la care am avut dedicatul). M-ar fi convins sa vin la voi. Ca fapt divers am intrebat pe la sfarsitul discutiei cum se procedeaza la intarzierea platii si mi-a raspuns ca dupa depasirea termenului de plata daca in 3 zile aceasta nu se face se suspenda pana la plata.

Gasisem un server de 2 ani la un pret bun, daca functioneaza bine ar merge luat.
Configuratie: Intel Xenon 2x (rack 2u), are 2 procesoare, cu 2 nuclee fiecare la 2400, 3 GB Ram, HDD SCSI 36 Gb 3 HDD raid. Este adevarat ca in linux il recunoaste ca fiind cu 4 procesoare (asa a afirmat tipul care il vinde)? Il voi folosi la gazduirea siteurilor plus un joc browser based (deocamdata este concept) cu ~500 jucatori online pe zi. Am avut si pe vechiul server un joc asemanator dar nu a depasit de 200 jucatori online pe zi.

nixServers
25.10.2010, 12:26
Nu mai stiu exact data... numele folosit cred ca a fost 'Clax' si era intr-o vineri cam acum 2-4 saptamani. Nu vreau sa fac o plangere... dar mai multa grija data viitoare. Pretul era cu 20% mai mic decat la firma cu care colaborez acum (tot aceea la care am avut dedicatul). M-ar fi convins sa vin la voi. Ca fapt divers am intrebat pe la sfarsitul discutiei cum se procedeaza la intarzierea platii si mi-a raspuns ca dupa depasirea termenului de plata daca in 3 zile aceasta nu se face se suspenda pana la plata.
Da intr-adevar, e ceva normal. Factura se emite cu 10 zile inainte de termenul scadent si daca nu este platita la termen e o perioada de suspendare de 3 zile, dupa care contul este terminat. Este ceva absolut normal in hosting.

Gasisem un server de 2 ani la un pret bun, daca functioneaza bine ar merge luat.
Configuratie: Intel Xenon 2x (rack 2u), are 2 procesoare, cu 2 nuclee fiecare la 2400, 3 GB Ram, HDD SCSI 36 Gb 3 HDD raid. Este adevarat ca in linux il recunoaste ca fiind cu 4 procesoare (asa a afirmat tipul care il vinde)? Il voi folosi la gazduirea siteurilor plus un joc browser based (deocamdata este concept) cu ~500 jucatori online pe zi. Am avut si pe vechiul server un joc asemanator dar nu a depasit de 200 jucatori online pe zi.

Depinde de CPU (btw e xeon nu xenon). Daca e HT o sa-l vada (si o sa functioneze) ca 4 core-uri. Daca nu e HT atunci nu, o sa-l vada dual.

Noi folosim astfel de servere (dell xeon ht dual cpu on mainboard) si da, merg foarte bine la jocuri, dar cele cu frecventa mai mare in general 3.4 sau 3.

2.4 e o frecventa buna pentru site-uri dar in cazul jocurilor... depinde de joc. Oricum hardurile scsi sunt cele care fac diferenta in ceea ce priveste load-ul, nu procesorul, atunci cand se strang multe request-uri simultane. Iar ram-ul, din descrierea ta, cel mai probabil e ecc, care iar conteaza cand vrei sa ai uptime, ca nu-ti da erori datorita faptului ca ai acel bit de error correction.