PDA

Arată versiune īntreagă : Gratuitatea serviciilor web-ne vindem pe nimic?

tolby
10.01.2009, 14:39
Nu o sa fiu ipocrit si o sa va zic ca imi place intotdeauna cand iau sa gasesc ceva gratis,cred ca asta e in natura umana,insa ma intreb daca se merita sa faci atat efort intelectual invatand scripturi,programe,optimizare SEO pentru a realiza un site si sa traiesti doar din publicitate care nici aia nu este prea bine platita.Inainte erau doar cateva site uri de anunturi,matrimoniale,imobiliare,auto cu plata prin sms insa cu timpul au aparut sute astfel de site uri gratuite obligandu-le pe cele vechi sa fie si ele la fel pentru a supravietui.Binenteles ca eu ca utilizator ma bucur cand gasesc totul gratuit pentru ca nu stiu cata munca au depus cei care au facut portalul de anunturi,matrimoniale etc, dar ma intreb ca webmaster, daca toate aceste servicii care le oferim gratuit prin site urille pe care le cream, pentru a avea cati mai multi vizitatori nu va duce pana la urma la disparitia veniturilor de pe urma portalurilor web sau site urilor?Multi veti zicea mai este publicitatea care poate aduce si cateva sute sau chiar mii de euro pe luna,insa intrebarea este: daca vor fi o puzderie de site uri care au vizitatori si apartin unor naivi care nu studiaza preturile pentru publicitatea online si vor cere mai putin, nu va disparea sau va fi neinsemnata si aceasta sursa de venit?
Concluzia la acest topic este una singura: Oare este sau va mai fi o sursa de venit un site sau portal web avantajoasa fata de efortul psihic de a-l crea,intretine si upgrada ?

Dennis
10.01.2009, 15:03
Salut Tolby.

Ca sa raspund direct intrebarii tale fundamentale si cat de scurt, pot sa afirm: Da, si in viitor are sa fie reclama bine platita, dar...

Se vor cristaliza grupari de site-uri, afiliere nationale si va urca calitatea site-urilor.
In moment Romania sau mai bine spus piata web din Roamnai este la inceput de drum, fiecare incepator crede ca are sa castige mii de euro pe luna oferind site-uri cu manele si torente.
...dar hai sa vorbim serios - credeti ca Nivea, 8x4, Ford sau o institutie bancara listeaza reclame pe site-uri de acest gen? Nu cred, acestea sunt site-urile care au sa afiseze reclama la forexuri, cazinouri din bahama etc.

Webmasterii inca nu gandesc asa:
- fac 10 site-uri de calitate, toate complementare celorlalte
- pe fiecare dintre acestea incorporez bannere in marimi IAB
- prin acest demers reusesc sa fac o retea publicitara proprie.
- contactez retele afiliere si retele publicitare din Romania
- trimit oferta de parteneriat (incl. domenii, statistica, etc.)
- castig cu fiecare site 10 Euro/luna la inceput si este ok
...doar ca noi visam cai verzi pe pereti - vrem sute de mii, suntem hapsani si nesatui.

Una dintre cele mai adecvate modalitati de publicitate pentru site-uri este cea PPA (plata-pe-actiune),
actiunea poate fi de la inregistrarea utilizatorului pe un site, pana la cumpararea unui produs sau serviciu de pe un site.
De ce este adecvata? Pentru ca advertiserul plateste doar actiunea de care este interesat si nu afisari sau rugaminti de genul *da click pe reclama sa pot oferi manele cu Guta si F. Salam*
...doar ca 90% dintre webmasterii din Romania nu vor sa participe la aceste campanii, logic, acestea sunt platite dupa munca si nu dupa truckaje, etc.

Acum 2-3 ani, am participat la o astfel de campanie pentru o firma de credite din Germania,
fiecare contract trimis de pe site-ul meu catre acea firma, aducea 1,00 Euro, la acordul creditului mai primeam 10,00 Euro si 1% din suma creditata.
...la prima vedere nu este mult, doar ca daca-ti faci munca, poti incasa usor 500-700 Euro/luna - un ban binevenit. Daca vrei mai mult, treci pe AdWords, etc. asa ajungi si la zeci de mii de euro/luna - dar trebuie sa muncesti

Daca am gresit undeva, te rog sa ma corectezi.
Cu stima

tolby
10.01.2009, 16:55
Intr-adevar este o idee buna cea cu afilierea insa nu cred ca ar merge(pentru ca natura umana este intotdeauna de a gasi ce e mai ieftin sau gratis).Poate sunt eu paranoic dar partea cu reclamele nu aduc castig pentru multi propietari de web siteuri,mai ales castigurile pay-per click sunt cea mai mare teapa adeveratii castigatori din chestia asta fiind detinatorii lor.De ce zic ca este o mare tzeapa :pentru ca aceste stau afisate pe site ul tau luni intregi ocupand loc aiurea (loc unde puteai sa pui continut si sa nu il faci pe vizitator sa dea scroll la continutul site ului tau pana ii vine rau,determinandu-l pana la urma sa plece ) ,iar pretul castigat de tine sunt sigur ca este 5% sau umpic mai mult decat le da beneficiarul anuntului.Cei mai castigati din advertisign sunt gigantii care detin astfel de agentii precum Google(prin adsense)Neogen si altii.In raspunsul tau zici ca prin afilierea celor mai profesionisti se poate face un fel de retea de advertising profesional unde companiile mari de renume vor veni sa isi afisese reclama.Parerea mea este ca reclama este o tiganie si enerveaza intotdeauna vizitatorul,ocupa spatiu si cel mai important divagheaza atentia de la continutul site ului.O solutie pentru castigul online si pentru imbunatatirea serviciilor web pentru viitor ar fi infiintarea unei autoritati care dea brevete de functionare web site-urilor care ofera servicii online(site uri de anunturi,matrimoniale,auto etc) stabilind niste standarde de functionare si usuabilitate care trebuiesc indeplinite pentru vizitatori .Prin luarea acelui brevet propietarul de site (ex un propietar de site de anunturi poate sa isi castige banii prin plata pe anunt prin sms 0,5 centi per anunt sa zicem stiind ca numai exista site uri din aceasta categorie care sa ofere anunturi gratuite pentru ca trebuie brevetat orice site de acest gen).Prin aceasta metoda toata lumea ar avea de castigat
-statul primeste bani si pe brevet si pe impozitul dat prin sms uri sau alte metode de plata
-dispar amatorii si serviciile proaste
-utilizatorii serviciilor primesc servicii mai de calitate pentru site-urile care ofera astfel de servicii vor fi competitionale in serviciile oferite atentia lor concentrandu-se spre acest lucru si nu pe a face mii de site uri pentru a avea o retea de oferit reclame(bine si voi o sa ziceti acum ca utilizatorii nu au chiar de castigat pentru ca trebuie sa plateasca - raspunsul e simplu :tu daca putea alege din 2 optiuni
1 sa ajungi la munte pe un drum de tara plin de gropi
2 sau sa dai 1 leu sa poti circula pe autostrada asfaltata ce ai alege?)
Ma rog multi o sa ziceti ca n-o sa se intample niciodata asa ceva si poate aveti dreptate poate sunt eu idealist dar cred ca ar fi singura modalitate de a iesii toata lumea in castig pentru astfel de website url