PDA

Arată versiune întreagă : Social Bookmarking - Notiuni de baza

johnchristorm
20.10.2009, 16:56
Introducere, termeni
Voi incerca sa explic, pe scurt, ce reprezinta termenul de “Social Bookmark”. Inainte de a incepe, facem urmatoarea precizare, pentru cei mai putin experimentati cand vine vorba de limba engleza. Si anume:

Bookmark(en) = Semn de carte (ro)
Social Bookmark = Sem de carte in interes social (care foloseste mai multor persoane)
Tag = Eticheta

Stim ca exista momentan miliarde de pagini web in reteaua globala (internet). De aceea, ar fi destul de greu de a stoca informatii legate de fiecare site care ne intereseaza, pentru a le putea accesa cu usurinta atunci cand avem nevoie. Acest lucru, ar fi realizabil, dupa cum unii dintre voi stiti, folosind facilitatile browser-ului nostru legate de “Semnele de carte” (bookmarks). De pilda, ca un exemplu, navigand pe pagina principala a comunitatii cwr folosind Mozilla Firefox, putem stoca o referinta catre aceasta pagina, apasand combinatia de taste Ctrl+D (Bookmark this page..). Aceasta e o metoda veche de bookmarking, avand ca dezavantaj faptul ca referintele catre acele site-uri vor fi disponibile doar local, pe un singur PC.

Social Bookmarking
Mai nou, s-au creat site-uri ce faciliteaza centralizarea acestor semne de carte, punandu-le la dispozitia tuturor utilizatorilor inregistrati. Un exemplu elocvent este delicio.us. Dupa crearea unui cont, vei avea in bara de instrumente a browser-ului facilitatea de a pune un semn de carte, o referinta catre paginile ce ti se pare folositoare, interesante. Acest site organizeaza aceste bookmark-uri pe categorii, etichete, tags. In acest mod, orice utilizator al acestui site, accesand eticheta, categoria respective, va avea ca rezultat toate referintele catre site-urile stocate ca si semen de carte de catre ceilalti utilizatori.
Acest lucru se intampla si cu tag-urile unui blog, forum, Content Management System (CMS), etc… Practic, orice referinta catre un alt website, impartasita intr-o comunitate de utilizatori, poate constitui Social Bookmark.

De ce este considerat un mod de promovare?
Social Bookmark este considerat un mod de promovare a website-urilor, deoarece referintele catre site-uri contin si URL-ul catre ele. De aici, cred ca un tutorial legat de backlinks, SEO si promovare ar fi mai potrivit sa explice efectul.

Sper ca acest tutorial va este de ajutor in a intelege notiunile de baza legate de Social Bookmark.
Va multumesc pentru interes.

Ioan Cristian,
Co-Manager HostLabor.com

stefanhellzone
21.10.2009, 09:01
bun tutorial acum am inteles exact in ce consta.

johnchristorm
21.10.2009, 11:14
Ma bucur ca ti-a fost de folos. A mi se scuza/notifica eventualele erori gramaticale, pentru a le putea remedia. A fost scris in graba. Si mai face si Office-ul autocorrect, exact pe udne nu e nevoie :(

stefanhellzone
21.10.2009, 16:25
nu prea am fost atent la gramatica dar nu conteza asta conteaza daca intelege vizitatorul.