In urma mai multor campanii pe adwords pentru un site ce ofera hosting/domenii am constat cu stupoare urmatoarele :
1. Vizitatori vin (nu gluma) insa chiar daca aveam cuvinte cheie orientate spre hosting/servere/domenii anunturile, respectiv click-urile, veneau de pe site-uri de jocuri/joculete in proportie de 95 %. Am blocat toate acele site-uri ,moment in care vizitele au scazut drastic(nu am modificat bugetul).Au inceput astfel sa vina de pe youtube, dar subtire.
2.Mai apoi am stat si l-am urmarit pe baietelul meu de 5 ani pe care il mai las uneori sa se joace pe astfel de site-uri.Si acum ghiciti : cate click-uri credeti ca dadea "pe langa jocuri", adica pe reclamele adwords? :)).Acestia sunt vizitatorii trimisi de adwords , platiti de catre noi cei care cumparam reclama.
Si acum ma intreb care ar fi rata de succes a unei astfel de campanii ?(succes pentru mine, nu pentru Google).Succesul este al celui care detine un astfel de site.:)
Daca vrei sa nu iti zboare banii rapid de pe adwords cel mai bine te axezi pe reclame gen imagine in care sa scrii url-ul in ele si sa nu adaugi butoane cu mesajul click aici sau viziteaza.
Lucian, nu vreau sa spun ca toate siteurile din RO inregistrate la AdSense sunt banalitati de joculete, avatare, filmulete, etc. - dar 90% aceasta le este destinatia, sa plaseze anunturile adsense cat mai efectiv pentru ca utilizatorii acelui site sa dea click pe ele si sa castige 2 centi ;)
Personal nu am inteles niciodata de ce google a acceptat participarea siteurilor din Romania sa participe la sistemul adsense - majoritatea siteurilor sunt lipsite in totalitate de importanta informativa, nu vezi decat rahaturi de referate, avatare, check-status yahoo, joculeze de'a gatitul, de'a barbie, muzica piratata.
Unii arunca un continut de doi lei sub forma unui director web pe un domeniu si gata siteul, se inregistreaza cu el la AdSense, acestia-l controleaza si-l accepta in sistem, detinatorul dupa 2 saptamani, face din site unul de joculete in speranta ca acum face mai multi bani, dupa alte 3 saptamani pe acelasi site gasesti avatare.
Daca stam si ne gandim ca detinatorii acestor 'super-siteuri' mai gasesc si tupeul de a se lauda cu mii de vizitatori, dar nu spun ca 98% dintre acestia sunt sub 10 ani - au o putere de cumparate Zero - iar tu ca advertiser pierzi bani pentru ca un astfel de site parazitar este acceptat in reteaua AdSense
Daca esti interesat de o reclama buna/productiva pentru siteul tau uita de AdWords pentru Romania, cel putin pentru urmatorii 5 ani, cauta o platforma multi-afiliera (vezi affili.net) - acolo platesi doar pentru vanzarea in sine si nu pentru vizitatori de doi lei - si asta este lucrul de care avem nevoie, reclama productiva - vanzari sau inregistrari directe - nicidecum vizitatori dezinteresati de pe siteuri cu manele
Telefoane si telefonie mobila - discutii, aplicatii si programe
Sincer nu am nimic cu nisa acestor site-uri.Ceea ce ma deranjeaza este faptul ca google imi plaseaza anunturile pe astfel de site-uri care, clar nu au nici o treaba cu nisa mea.
Nu vad absolut nici o legatura intre cuvantul joculete si cuvantul hosting/gazduire.Aceste e algoritmul google? arunca anunturile la plesneala?Oricum ,chiar daca e a 5-a campanie pe adwords, cred ca m-am lecuit.Singurul avantaj este anuntul care apare pe homepage la google , atunci cand se cauta un cuvant cheie, la linkuri sponsorizate.
Daca urmaresti conversii ( vanzari, comenzi, inregistrari de membrii, etc ) nu-ti afisa anunturile in reteaua de display ci limiteaza-te exclusiv la reteaua de cautare.
In reteaua de display anunturile tale vor fi afisate unor vizitatori care le vor accesa fie din curiozitate ( si vor inchide dupa aia imediat pagina ), fie din greseala ( de ex. reclama afisata langa un meniu ).
In reteaua de cautare se schimba radical problema. Acolo utilizatorul stie EXACT ce doreste si introduce cautarea ca atare ( totul e sa iti setezi corect campania cu anunturi lipicioase si cuvinte cheie intuitive ).
Acolo, in reteaua de cautare Google, se afla adevaratii tai potentiali clienti.
Intrucat folosesc de 2 ani Adsense si de un an si ceva Adwords, cam stiu ce vorbesc.
In prezent reusesc sa imi atrag 3-5 clienti pe saptamana utilizand campanii de 1-2 lei pe zi. Mi se pare acceptabil.
Cunosc desigur si cealalta fata a monedei ( adica , in calitate de proprietar a 11 site-uri, stiu cum sa pozitionez o reclama si cum sa o editez cromatic ca sa "iau banii" advertiserilor ... poate si ai tai, cine stie :)
Sper ca sfatul mi-a ti-a fost de folos.