Parlamentarii dorm in plen sau fac bilute din muci , primarii fura pentru 3-4 generatii de urmasi , demnitarii sunt urmariti penal si problema era la angajatii care vorbesc pe mess . Pai pe ce ati vrea sa vorbeasca , pe sarma si cu 2 cutii de conserva la capete ? Cica "productia scade cu 25 % " .Pai la birou nu prea e productie , iar pe linia de fabricatie la paine sa zicem , nu prea vezi computadoare .Mars inapoi la sondajele voastre si vedeti care bila de muci si a carui parlamentar e cea mai mare !
Alberto,
fara suparare dar este o statistica pe cat se poate de reala.
Cred ca Romania este singura tara unde angajatii se simt indignati daca la locul de munca, in birouri nu prin constructii sau linii de productie, le interzici ca patron sa-si acceseze casuta email sau biblia romanului *messul* sau sa se plimbe prin internet in timpul muncii pe care trebuie sa o presteze.
In Germania si multe alte tari westice, folosirea pc-ului la locul de munca in scopuri personale se pedepseste cu desfacerea contractului de munca, si este foarte corect asa.
Cat esti la locul de munca, ca angajat, trebuie sa oferi postului unde te aflii 100% daca nu chiar 110% din energia, perseverenta si atentia personala.
Nu conteaza daca '...pai eu am citit doar un email nu mai mult' sau '...eu nu am fost pe net decat de doua ori...' si alte scuze din acestea banale.
Ai fost pe net in scop personal? Da sau NU?
Nu-mi veni cu de cate ori sau de cate ori nu si alte palavre de acest gen. ...nu exista am furat, dar am furat doar putin. Furtul este furt si basta!
Asa si cu messengerul romanilor - este furt, furt la timpul pe care in loc sa-l investesti in munca pe care trebuie sa o prestezi, i-l investesti in a 'vorbi' pe mess cu altii ca tine. Un furt 'la gramada' - dar toata lumea striga ca vrea calitate atat in servicii cat si in productie.
Muncitorul striga ca vrea mai multi bani, patronul ca vrea de la muncitor mai multa disciplina si constinciozitate la locul de munca iar clientul striga ca vrea calitatea mai sus numita. ...comic este ca primele doua categorii numite de mine aici se mint reciproc, ba chiar se mint si pe sine insusi.
Patronul zice: '...primesti mai multi bani daca livrezi calitate'
Mulcitorul zice :'...da-mi mai multi bani sa-ti livrez calitate'
...desi cel din urma nu are ce sa ceara, sa pretinta, sa impuna - livreaza si ulterior primesti.
Ca angajat nu esti intr-o pozitie incat sa te ratoiesti sau sa decizi tu ce sa primesti sau nu. Daca vrei aceasta pozitie, privatizeaza-te si plateste-te singur.
Personal am zis de nenumarate ori: 'Stimat angajat, nu te fa ca munceti, s-ar putea ca la sfarsit de luna, eu sa ma fac ca te platesc' ...sa vedem daca-ti place.
Tot asa sunt de parere ca si in Romania (sau poate tocmai in Romania), folosirea PC-ului in scopuri personale sa fie prin contractul de munca in totalitate interzisa. Fara doar si poate.
OK, daca ai o firma de servicii web sau daca prestarea muncii angajatului tau este direct dependenta de internet atunci este alta 'macare de peste', dar daca oferi servicii care nu au legatura directa cu Internetul nu ai ce cauta prin mess pe site-uri sau sa-ti citesti sau sa scrii email-uri in timpul cat esti ca angajat la locul de munca.
Acasa, dupa orele de serviciu poti sa stai doar pe net, sa mananci acolo, sa te culci acolo, nu ma intereseaza, atata timp cat a doua zi la locul de munca prestezi 100%.
Cu stima
Nu stiu cat de real e procentul ala de 25 % , ce algoritmi si ce calcule au facut ei si le-a dat fix 25 si nu 24 sau 26 % .Am lucrat intr-un birou la facturare , nu tot timpul era de treaba , asa ca.... nu stiu de unde-i scadea lu' sefu' productia cu 25 % .Sa zicem ca eram onest si nu foloseam din principiu mess-ul , si ca sa arat cat de loial sunt , stergeam prafu-n birou . Avea legatura cu productia ? A venit initial cu regula : nimeni pe mess. Dupa care , a vazut ca majoritatea partenerilor erau tot timpul online si comunicau tocmai cu ajutorul mess-ului .Urmarea cred ca o banuiesti....
Sincer!
Eu nu ii inteleg pe astia.
Vor sa ajungem in era comunista din nou?
Cand se statea la birou de frica?
Ma scuzati, dar altfel nu pot sa spun: imi vine sa le borasc in poale.
Si eu am angajati. Cand este de lucru, se lucra.
Cand este pauza, si nu doar de masa, este pauza.
Nu am pretentia sa stea batuti in cuie la birou. Si nu ma intereseaza cine ce face.
Daca nu avem clienti, paote sa fac si yoga sau sa stea in cap, atata timp cand nu dauneaza firmei.
Si, va intreb, cu ce poate dauna faptul ca, atunci cand nu este nici o cerere nimic care trebuie facut urgent, angajatul ia o mica pauza.
Poate astepti un fax, poate, astepti clientul sa revina cu o dispozitie de plata, poate astepti un coleg sa revina cu un raport; situatii de genula cesta exista. In acele minute ar trebui sa stai batut in cuie la birou ???
Mi se pare aberant !!!
Sa nu imi spuna un angajator ca ...oricand este ceva de facut. Deoarece, in Romania mai ales, acest stil de munca nu il poti plati. Iar, mai apoi, daca stai inchistat in munca-munca-munca, ajungi in cateva luni sa nu iti mai doresti sa mergi la lucru. ASTA scade capacitatea si randamentul de munca.
Eu prefer sa am angajati linistiti care, atunci cand e de tras, sa dea 100% din ei de fiecare data. Si nu reunut la asta pentru niste prejudecati.
Si iti dau dreptate.
Din pacate, am petrecut vreo 5 ani din viatza in care am avut sansa sa vad ce se poate face pe linie politica.
Am lucrat in comune destuld e mari unde primarii erau la baute 24/7.
Iar daca cineva avea vreo problema, va spun ca aveau zambetul ala ipocrit tiparit pe fatza cu care spuneau oamenilor ca nu se poate face nimic. Ei nici macar nu stiau ce este o carte funciara, nu sa caute dupa informatia ceruta. Aveau tupeul sa spuna, la orice problema ivita, vom vedea ce zice partidul.
Toate astea .... la 20 de ani de la Revolutie.
in tarile vestice nu se prea foloseste YM , am observat ca mai cautat e MSN
In Germania se foloseste din plin Skype si ICQ dar nu la locul de munca findca ai sa-l pierzi mai repede decat l-ai primit
...daca esti la munca - atunci muncesti nu esti prin Internet sau in Chat-uri cu amicii.
Aici se spune clar:
Atata timp cat te gasesti in orele de program stabilite de patron, esti obligat sa-ti investesti energia in interesul firmei.
Sa nu aberam spunand ca ne relaxam pe Chat si asa este in folosul firmei, este absurd si tipic blocului de est sa arunci cu astfel de argumente.
Daca un patron in Romania te-a angajat pe 8 ore, dar nu-ti asigura munca decat pentru 4 ore - este un dobitoc.
Reducand-ti orarul de munca la 4 ore poate economisi bani si-ti asigura munca continua pentru acestea. La randul lui, reduce pretul pentru client la ora si obtine mai multe oferte pe piata libera obtinand un profit mai mare - acest profit se numeste profit prin masa.
Cineva scria mai sus ca 'mergi la birou de frica' ...pardon? Unde traim?!
...daca mergi la munca doar ca trebuie - asa prestezi si munca, fara dragoste fata de ce faci - acum putem intelege de ce clientii din Romania sunt tratati ca un gunoi - cel care trebuie sa te deserveasca face ceva din obligatie si nu din dragoste sau ca-i place ce face. Trista realitate stimati colegi!
Cu stima
Telefoane si telefonie mobila - discutii, aplicatii si programe
Nu te supara admine. ;)
Sa stii ca in Romania se mai merge cu frica la locul de munca.
Uite! Iti dau un exemplu. Am o cunostinta medic. Pe langa programele obligatorii cu care se lucreaza acuma, m-a rugat sa ii imprim niste fise pentru exemenul de bilant. Mi-a dat un model si m-a rugat sa il completez cu variante pentru bifat plus spatii libere pentru completari patologice. Zis si facut.
Dupa un timp l-am sunat sa-l intreb daca mai are nevoie. Si pentru el era mai usor si pentru mine era un ban. Mi-a zis ca "nu mai are voie". M-a mirat raspunsul si am intrebat ce s-a intamplat.
La un control a primit o amenda de 3000 de ron.
Stii pentru ce????
Nu ca nu ar fi corespuns ceea ce era pe fisa cu starea pacientului. Nu pentru ca ar fi fost eronat bilantul. Ci ...pentru ca ... citez: "NU au fost scrise cu mana ci au fost imprimate la calculator". Acesta a fost raspunsul domnitsei "controloare".
Sa ne intelegem. Nu a fost vorba de tipizat gen xerox.
Am muncit la foile alea deci stiu despre ce vorbesc.
ms alberto pentru statistica
@voisms
...ma refeream la a face un job cu dragoste si nu la tampeniile controlorilor din Romania.
In general - acei controlori sunt facuti de tine, mine si altii din Romania - oameni care merg la munca pentru ca este platita bine si se poate lua mita, dar nu oameni care-si fac munca din pasiune si stiu ce fac sau ce au invatat.
Cu stima
Telefoane si telefonie mobila - discutii, aplicatii si programe